راو4 (RAV4) کراساوور کامپکت تویوتا است که نسلهای قبلی این خودرو در بازار ایران با استقبال بسیار خوبی مواجه شدند و با توجه به علاقه کاربران به این کراس اوور ژاپنی، شرکت نامی خودرو پیشرو به عنوان واردکننده محصولات تویوتا و نیسان آن را به ایران وارد میکند. تویوتا راو۴ در دور جدید سامانه یکپارچه […]
راو4 (RAV4) کراساوور کامپکت تویوتا است که نسلهای قبلی این خودرو در بازار ایران با استقبال بسیار خوبی مواجه شدند و با توجه به علاقه کاربران به این کراس اوور ژاپنی، شرکت نامی خودرو پیشرو به عنوان واردکننده محصولات تویوتا و نیسان آن را به ایران وارد میکند. تویوتا راو۴ در دور جدید سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی تنها به جانبازان تعلق میگیرد.
تاریخچه تویوتا RAV4
تویوتا راو4 (RAV4) برای اولین بار در سال ۱۹۹۴ رونمایی شد و به بازار جهانی راه یافت. اما نسل اول راو4 نکات بسیار جالبی دارد، از این خودرو به عنوان شروع کننده نسل کراساوورهای کامپکت یاد میکنند، نسخه 3 در کانورتیبل داشت، نسخه الکتریکی آن بین سال 1997 تا 2003 تولید شد و تنها در دو سایت ژاپن و چین به تولید میرسید. از این نسل به صورت بسیار محدود در ایران موجود است.
نسل دوم این خودرو مابین سالهای 2001 تا 2005 و تنها در سایت ژاپن تولید شد. بر خلاف نسل قبل که تنها با پیشرانه 4 سیلندر 2 لیتر به بازار عرضه شد، تویوتا این نسل را با پیشرانه 1.8 و 2.4 لیتر بنزینی به همراه 2 لیتر دیزل به بازار عرضه کرد. طبق آمار و ارقام سال 2003-2004، بعد فولکس واگن بیتل، راو4 نسل دوم بیشترین تقاضا را از سمت رانندگان خانم داشت. از این نسل نیز به صورت انگشت شمار در ایران وجود دارد.
سومین نسل از این کراساوور کامپکت، سال 2005 در جریان نمایشگاه فرانکفورت رونمایی شد. این اولین نسخه از راو4 بود که در بازارهای صادراتی مانند و ژاپن با دو نسخه شورت و لانگ و تنها در نسخه 5 در به فروش میرسید. برای اولین بار تویوتا بر روی این مدل فرمان برقی، ورود بدون کلید، 9 کیسه هوا و پیشرانه 6 سیلندر را ارائه کرد. این نسل از راو 4 نیز به کشورمان راه پیدا کرد.
انقلاب طراحی راو4 با نسل چهارم اتفاق افتاد جایی که همه چیز به صورت کلی تغییر پیدا کرد. این مدل سال 2012 در جریان نمایشگاه لس آنجلس معرفی شد و تولید آن تا سال 2019 ادامه پیدا کرد. درب صندوق این نسخه بر خلاف دیگر نمونهها به سمت بالا باز میشد و خبری از زاپاس بر روی آن نبود و به زیر خودرو منتقل شده بود. نسخه 6 سیلندر بار دیگر از لیست پیشرانهها حذف شد و به جای آن برای اولین بار نمونه هایبرید به بازار عرضه شد. سال 2015 تویوتا این نسل از راو4 فیس لیفت کرد که هر دو نسخه قبل و بعد از فیس لیفت در بازار ایران موجود است.
در نهایت آخرین نسل از راو4 با کد بدنه XA50 و با تغییرات اساسی در سال 2018 معرفی شد. این خودرو بر روی پلتفرم TNGA-K که کمری جدید و لکسس NX بر روی آن ساخته شدهاند توسعه پیدا کرده است. نسل پنجم در سایتهای ژاپن، کانادا، چین، آمریکا شمالی و روسیه به تولید میرسد.
بررسی مشخصات فنی تویوتا راو4 (RAV4)
تویوتا راو4 از لحاظ ابعاد دارای ۴۶۱۰ میلیمتر طول، ۱۸۶۵ میلیمتر عرض، ۱۶۸۰ میلیمتر ارتفاع و ۲۶۹۰ میلیمتر فاصله بین دو محور دارد. وزن این کراساوور ۱۶۰۰ کیلوگرم، ظرفیت صندوق عقب ۱۰۶۴ لیتر و ظرفیت باک نیز ۵۵ لیتری اعلام شده است. تویوتا راو۴ با تریمهای مختلف بنزینی و هیبرید در اختیار کاربران جهانی قرار میگیرد؛ اما اطلاعات منتشر شده از شرکت واردکننده این خودرو نشان میدهد که تویوتا راو۴ با نسخه بنزینی به بازار ایران میآید.
کراس اوور وارداتی ژاپنی از پیشرانه ۲ لیتری ۴ سیلندر ۱۶ سوپاپه بهره میبرد که میتواند ۱۷۰ اسب بخار قدرت و ۲۰۳ نیوتون متر گشتاور تولید کند. نیرویی که توسط پیشرانه این خودرو تولید میشود، به کمک جعبه دنده CVT به هر چهار چرخ خودرو منتقل خواهد شد.
این خودرو در محور عقب به سیستم تعلیق دو جناغی مستقل و در محور جلو به سیستم تعلیق مکفرسون مجهز است. ۰ تا ۱۰۰ کیلومتر تویوتا راو۴ در ۱۰.۷ ثانیه به طول میانجامد و این خودرو میتواند به حداکثر سرعت ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت برسد. تویوتا RAV4 استاندارد آلایندگی یورو ۶ را دارد و در هر ۱۰۰ کیلومتر تنها ۶.۹ لیتر بنزین مصرف میکند.
طراحی تویوتا راو4
بر خلاف نسخههای قبلی، طراحی این نمونه به واسطه زبان طراحی جدید تویوتا که از سبک Hammerhead بهره میبرد و فرم جلوپنجره رو به پایین و چراغهای کشیده رو به بالا تهاجمیتر و اسپرتتر شده است.
نمای جانبی بسیار ساده و به دور از خط و خطوط تیز و یا انحنا طراحی شده و تنها محافظهای مشکی رنگ که دور گلگیرها، رکابها و زیر سپرها کشیده شده این نما را از سادگی خارج میکند.
در نمای عقب تویوتا راو4 همچنان ظاهر تهاجمی خودرو حفظ شده و چراغهای عقب به صورت گوشهدار و تیز طراحی شدهاند. قاب مشکی رنگ چراغ عقب همخوانی خوبی را با حاشیه مشکی رنگ شیشه عقب، قابهای دور آن و بقیه اجزا پلاستیکی ایجاد کرده است.
طراحان تویوتا راو4 کابین این خودرو را با دو رنگ طراحی کردهاند و برای این بخش جزئیات زیادی را به کار بردهاند. کابین این خودرو در نگاه اول طراحی ساده ولی در عین حال کاربردی دارد که برای تولید آن از متریال مرغوبی استفاده شده است.
برای اینکه قیمت این خودرو از حد مجاز بالاتر نرود نامی خودرو مجبور به ارائه نسخهای شده که در آن خبری از فرمان دیکات، نمایشگر دیجیتال پشت فرمان، نمایشگر مرکزی بزرگتر، فرمان چرمی، شارژر وایرلس و سقف پانوراما نیست.
امکانات ایمنی و رفاهی راو4
تویوتا راو4 به عنوان خودرویی مدرن و پیشرفته که در آینده نزدیک به بازار ایران ایران اضافه خواهد شد، از امکانات ایمنی و رفاهی بسیار خوبی برخوردار است. البته با توجه به قیمت این خودرو امکانات رفاهی و ایمنی آن تعجب برانگیز نیستند. از امکانات ایمنی تویوتا RAV4 میتوان به ترمز ضدقفل، توزیع نیروی ترمز، کنترل پایداری، ترمز کمکی، ترمز پارک برقی، کنترل کشش، کروز کنترل هوشمند، سنسور جلو و عقب، دکمههای کنترلی روی فرمان، چراغ روشنایی در روز، حالتهای مختلف رانندگی، آینه وسط الکتروکرومیک، نور بالای اتوماتیک، سیستم تهویه اتوماتیک، نمایشگر لمسی، ورود و استارت بدون کلید، آینههای جانبی برقی، گرمکن آینههای جانبی و دوربین عقب وایربگها اشاره کرد.
دیدگاه شما؟