نیسان قشقایی آنر (Honor) یکی دیگر از کراس اوورهایی است که نسل جدید آن توسط شرکت نامی خودرو پیشرو به بازار ایران وارد خواهد شد و اکنون این شرکت برای عرضه نسخه فیسلیفت قشقایی برنامههایی در سر دارد. تاریخچه قشقایی قشقایی برای اولین بار در سال ۲۰۰۶ و در جریان نمایشگاه پاریس رونمایی و سپس […]
نیسان قشقایی آنر (Honor) یکی دیگر از کراس اوورهایی است که نسل جدید آن توسط شرکت نامی خودرو پیشرو به بازار ایران وارد خواهد شد و اکنون این شرکت برای عرضه نسخه فیسلیفت قشقایی برنامههایی در سر دارد.
تاریخچه قشقایی
قشقایی برای اولین بار در سال ۲۰۰۶ و در جریان نمایشگاه پاریس رونمایی و سپس در سال 2009 دچار فیس لیفت شد. سال 2011 پیشرانههای نسل اول آپدیت و برای آن امکاناتی مانند دوربین 360 درجه در نظر گرفتند. نیسان قشقایی درهمان ابتدا با ظرفیت ۵ سرنشین عرضه شد؛ اما سال 2008 نیسان تولید قشقایی با ظرفیت ۷ نفر را با نام Qashqai+2 در برنامههای خود قرار داد و سپس در سال 2013 تولید آن را متوقف کرد.
در سال ۲۰۱۳ نسل دوم نیسان قشقایی با کد بدنه J11 معرفی شد و این بار روی پلتفرم CMF-CD توسعه پیدا کرد. سه سال بعد در سال 2016 نیسان نسل دوم را فیس لیفت کرد که از سال 2020 با نام Rogue sport در بازار آمریکا فروخته شد. دو سال بعد تولید و عرضه این نسل در بازار آمریکا به پایان رسید.
نسل سوم نیسان قشقایی با کد بدنه J12 در سال 2021 و بر روی همان پلتفرم نسل دوم معرفی معرفی شد.تغییرات این نسل نسبت به نسل دوم شامل ابعاد بزرگتر، وزن کمتر و مقاومت بیشتر بدنه میشود. نیسان برای اولین بار نسخه هایبرید را با این نسل به بازار عرضه کرد. سال 2024 نسل سوم همراه با افزایش امکانات ایمنی و رفاهی فیس لیفت شد.
اما شرکت نامی خودرو پیشرو قرار نیست نسل آخر و فیس لیفت این کراساوور را به بازار عرضه کند. این شرکت که واردات محصولات نیسان را بر عهده دارد؛ نسخه آنر ادیشن که منحصرا برای بازار چین و توسط جوینت ونچر نیسان و دانگفنگ طراحی و ساخته شده را برای بازار ایران در نظر گرفته که طراحی ظاهری آن نسبت به نسخه جهانی کاملا متفاوت است.
بررسی مشخصات فنی قشقایی آنر
جدیدترین نسخه نیسان قشقایی از لحاظ ابعاد ۴۴۰۷ میلیمتر طول، ۱۸۳۷ میلیمتر عرض، ۱۶۱۰ میلیمتر ارتفاع و ۲۶۴۶ میلیمتر فاصله بین دو محور دارد. این خودرو از پیشرانه ۲ لیتر ۴ سیلندر بهره میبرد که ۱۴۹ اسب بخار قدرت و۱۹۴ نیوتون متر گشتاور تولید میکند. این میزان نیرو و قدرت از طریق گیربکس CVT به چرخهای جلوی قشقایی آنر منتقل میشود. سیستم تعلیق در محور جلوی نیسان قشقایی آنر از نوع مکفرسون و در عقب از نوع مولتی لینک است.
بررسی طراحی نیسان قشقایی آنر
در یک نگاه به خوبی متوجه تفاوتهای ظاهری این نسخه با نسخه جهانی خواهید شد. جلوپنجره بزرگ این خودرو تداعی کننده زرههای جنگی آسیای شرقی است که دو طرف آن را دیلایتهای خطی که درادامه چراغهای اصلی مانند دندان نیش کشیده شدهاند پوشانده تا همچنان چهرهای تهاجمی و اسپرت داشته باشد. مش جلوپنجره، فرم چراغهای اصلی، دیلایتهای نسخه جهانی که بالاتر از چراغ اصلی کار شده، نمای ساید و طراحی کلی نمای عقب نیز از تفاوتهای این دو به شمار میروند.
هنگام ورود به کابین نیسان قشقایی با طراحی نسبتا ساده اما کاربردی روبهرو میشویم. هرچقدر کابین نسخه جهانی تکنولوژیک و به روز طراحی شده، این نسخه بسیار مینیمال و باب طبع چینیها شکل گرفته است. فرمان دی کات با استایل قدیمی، نمایشگر آنالوگ به همراه کامپیوتر سفری، نمایشگر 12.3 اینچ مرکزی، دریچههای هوا گرد، لیور گیبرکس سنتی و سقف پانوراما از ویژگیهای این کابین به شمار میروند.
امکانات ایمنی و رفاهی
از امکانات ایمنی و رفاهی این خودرو میتوان به شش ایربگ ده نقطهای، سامانه کنترل کشش، سامانه کنترل پایداری، سامانه شروع حرکت در سربالایی، دوربین ۳۶۰ درجه، کروز کنترل، نمایشگر لمسی، استارت و ورود بدون کلید، حالتهای مختلف رانندگی، چراغ روشنایی در روز، چراغهای LED، تهویه اتوماتیک، صندلی برقی راننده، سنسور نور و باران، سامانه کنترل فشار باد تایرها، سقف پانوراما، سنسور پارک عقب و جلو، صندلی برقی راننده و آینههای جانبی برقی اشاره کرد.
دیدگاه شما؟