پس از اعلام نظر مثبت طرفین مذاکرات روز گذشته، دلار و به تبع آن طلا و سکه در کشور ریزش قابل توجهی را تجربه کردند. اما بازار خودرو به این اخبار مثبت چگونه واکنش نشان داد؟ خودرو در صورت عدم توافق گران میشود؟
به گزارش اتومدیا، روز گذشته، ۲۳ فروردین ۱۴۰۳ نخستین جلسه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط آغاز شد. با پایان این جلسه و اظهار امیدواری طرفین نسبت به توافقی سازنده بازارهای ایران سیگنالی جدید دریافت کردند.
بر این اساس، دلار که پیش از این در کانال ۱۰۰ هزار تومان در نوسان بود، امروز به محدود ۸۵ هزار تومان نیز سقوط کرد و به تبع آن، طلا و سکه نیز ریزش قیمت داشتند. اما در میان بازارهای ریزشی مالی، خودرو روند دیگری را در پیش گرفت و خودروهای داخلی با افزایش قیمت مواجه شدند. البته خودروهای مونتاژی و وارداتی نسبت به اخبار مذاکرات واکنش کمتری نشان دادند و نوسان قیمتی کمی را تجربه کردند.
حال با توجه به روند بازار خودرو در فردای مذاکرات، این مساله مطرح میشود که حال بازار در فضای پسامذاکرات، چه در صورت توافق و چه در صورت عدم توافق چه مسیری را طی میکند؟
بابک صدرایی، کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با اتومدیا میگوید: پس از پایان نخستین مذاکرات غیرمستقیم میان آمریکا و ایران قیمت دلار پایین آمد. این ریزش نشاندهنده یک شوک هیجانی بود که بازار ایجاد کرد. در این میان باید توجه کرد که هنوز اتفاقی نیفتاده و قدمی صورت نگرفته است.
او در این باره توضیح میدهد: در این شرایط است که بازار به حالت قفل میرسد تا زمانی که نتیجه مذاکرات قطعی مشخص شود. زمانی بازار قفل میشود که از سویی فروشنده از فروش اجناسش بترسد و در سویی دیگر هم خریدار ترس آن را دارد که مذاکرات به نتیجه برسد و قیمت خودرو کاهش یابد.
2 روی بازار پس از مذاکرات
صدرایی در بررسی دو سناریوی توافق یا عدم توافق میان آمریکا و ایران و واکنش بازار خودرو به آن ادامه میدهد: به نظر میرسد اگر مذاکرات قطعاً نتیجه دهد و اعلام شود که به توافقی حاصل شده است، قیمت خودرو متناسب با قیمت ارز ریزش خواهد کرد و بازار با رکود مواجه خواهد شد. به عبارتی دیگر، تعداد فروشندگان خودرو از خریداران بیشتر شده و همین عامل باعث ریزش قیمتها میشود.
او میافزاید: اما اگر نتیجه عکس حاصل شود، یعنی توافقی حاصل نشود، در آن زمان خریدارها به سوی بازار روانه میشوند. حال این ورود سرمایه به این بازار هدف مصرفی است یا سرمایهگذاری. گرچه باید اشاره کرد که افزایش قیمت خودرو مانند سابق نخواهد بود؛ چراکه تجربههای پیشین نشان داد که بازار دیگر کشش و توان ندارد. برای مثال، زمانی که دلار ۷۰ هزار تومان بود و تا بالای ۱۰۰ تومن هم رسید قیمت خودرو تغییر چنداتی نکرد.
این کارشناس حوزه خودرو میگوید: پیشبینی میشود که با این شرایط فعلی، در بازار یک رکود بلند مدت ایجاد میشود تا بعد سناریوهای بعد از توافق مشخص شود. اما در کل میتوان گفت که در صورت عدم رسیدن به توافق بازار یک شیب صعودی به خود میگیرد، اما مانند دورههای گذشته نیست که طی دوره زمانی کوتاهی خودرو دو الی سه برابر قیمت افزایش یابد.
خودرو منتظر تخلیه هیجانات
صدرایی درباره افزایش قیمت خودرو بهرغم ریزش بازارهای مالی توضیح میدهد: قیمت خودرو پیش از این با دلار ۶۰ الی ۷۰ هزار تومانی تعیین شده بود. اما مسئلهای که مطرح میشود آن است که دولت تعرفه واردات خودرو را به ۱۰۰ درصد افزایش داد. در سوی دیگر نیز ارز ترخیصی گمرکی از ۲۸ هزار تومان به ۶۸ هزار تومن رسید. بر این اساس هزینههای تولید خودرو که با دلار صورت گرفته افزایش یافته است. در نتیجه نمیتوان انتظار کاهش قیمت خودرو را همزمان با دلار داشت.
او تاکید میکند: در این میان باید توجه کرد که نرخ دلار فعلی، دلار تصویب شده نیست. یعنی اگر هفته آینده دو طرف در مذاکرات با مشکلی مواجه شوند و اعلام شود با یکدیگر به توافق نرسیدهاند، دلار دوباره به کانال پیشین خود بازمیگردد. در نتیجه باید منتظر اتمام مذاکرات و نتیجهاش ماند تا حبابهای هیجانی بازار تخلیه شود.
دیدگاه شما؟