اظهارات ضد و نقیض در خصوص تعطیلی سامانه یکپارچه و بازگشت فروش از طریق شرکت های خودروسازی شاید در ابتدا یک سوءبرداشت عنوان شود اما بدون شک در شرایط کنونی که بازار خودرو سنگین ترین رکود خود را تجربه می کند، روزنه امیدی برای مصرف کنندگانی است که سال ها است شاهد عرضه قطره چکانی […]
اظهارات ضد و نقیض در خصوص تعطیلی سامانه یکپارچه و بازگشت فروش از طریق شرکت های خودروسازی شاید در ابتدا یک سوءبرداشت عنوان شود اما بدون شک در شرایط کنونی که بازار خودرو سنگین ترین رکود خود را تجربه می کند، روزنه امیدی برای مصرف کنندگانی است که سال ها است شاهد عرضه قطره چکانی خودرو به بازار هستند.
هرچند تنها ساعاتی پس از انتشار خبر تعطیلی سامانه، این موضوع از سوی معاون وزیر صمت تکذیب و مورد اصلاح قرار گرفت اما به طور قطع این پرسش وجود دارد که در چه شرایطی صنعت خودرو آماده حذف این سامانه و بازگشت فروش از طریق کارخانه های خودروسازی است؟
کارشناسان و فعالان بازار خودرو بر تعطیلی مشروط سامانه فروش تاکید دارند و معتقدند حذف این سامانه و بازگشت به شرایط گذشته دارای شروطی است که باید در ابتدا دولت برای آن تصمیم جدی بگیرد.
مسیح فرزانه، کارشناس بازار خودرو در گفت و گو با اتومدیا با اشاره به اقدام برخی خودروسازان مبنی بر فروش خودرو از طریق سایت حتی پس از بازگشایی سامانه فروش خودرو گفت: در یکسال گذشته در دوره زمانی خاصی برخی از شرکت ها اقدام به فروش خودرو از طریق سایت و نمایندگی های خود کردند که با مخالفت شورای رقابت مواجه شد اما به نظر می رسد، جدا از یک بام و دوهوا و چندصدایی موجود در زمینه سامانه یکپارچه، مساله بزرگی که گریبانگیر این سامانه شده مخالفت همه با راه اندازی آن است.
وی معتقد است: تا زمانی که یک کالا در یک نقطه خاص تجمیع و به صورت خرد به فروش برسد نه تنها کمکی نکرده و باعث یکسان سازی قیمت ها نمی شود بلکه باعث افزایش زیان انباشته خودروسازان نیز خواهد شد.
فرزانه با بیان این که در هر دوره ای که این سامانه باز و بسته شد، نوسان قیمت ها کاهشی نبود بلکه نوسان افزایشی بود، دلیل اینامر را فروش های مقطعی عنوان و تصریح کرد: به نظر می رسد اگر قرار است کمکی به این صنعت که اوضاع وخیمی دارد و همانند یک بیمار به کما رفته است، بشود، باید قیمت گذاری آزاد و تعیین قیمت در حاشیه بازار انجام شود و اتفاقی که سال های گذشته رخ داد و خودروسازان خود اقدام به فروش می کردند نیز دوباره اجرایی شود.
این کارشناس بازار خودرو ادامه داد: هم اکنون طرح هایی در مسایل کلان از جمله صنعت به ویژه خودرو پیاده می شود که به تصمیمات خلق الساعه شباهت دارد این در حالیست که صنعت خودرو همچنان در حال آموزش دیدن است اما راهی که دیگران نرفته اند را مطرح و بابت آن هزینه های زیادی به مصرف کننده تحمیل می کنیم. مصرف کنندگانی که با وجود ثبت نام، هنوز جوابی برای دریافت خودروی خود نگرفته اند یا به دلیل عدم تکمیل وجه ناگزیر به انصراف شده اند.
او با تاکید بر این که فعالان این حوزه علاقمند به حذف سامانه یکپارچه هستند، گفت: در ۸ سال اخیر فعالیت وزرای صمت، کمتر اتفاق افتاده تصمیم ها نفعی برای مصرف کننده به همراه داشته باشد بلکه دود این تصمیمات همواره به چشم مصرف کننده رفته که نمونه آن دست کم در دوسال اخیر و تصمیماتی همچون بلوکه کردن منابع مالی برای خرید خودروی وارداتی است.
وی در پایان تاکید کرد: در صورت تعطیلی سامانه و بازگشت فروش به روال قبل، باید قیمت گذاری آزاد شود چرا که در صورت عدم تحقق این امر شرایط همانند گذشته خواهد شد که خودرویی نظیر پژو ۲۰۷ تا یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان هم رسید.بنابراین تعطیلی سامانه باید همراه با آزادسازی قیمت ها و حذف شورای رقابت باشد که بعید به نظر می رسد محقق شود چرا که با این اقدام دولت تصدی گری خود را در صنعت خودرو کاهش داده در صورتی که در همه این سال ها دولت علاقمند به حضور بیشتر در این صنعت بوده است.
دیدگاه شما؟