بر اساس گفته مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، روزانه ۱۲ تا ۱۵ میلیون لیتر سوخت از طریق کارتهای سوخت قاچاق میشود که بیشترین میزان انحراف در حوزه حملونقل است.
نعمتالله نجفی، مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران درمورد قاچاق سوخت قبل از رسیدن به مصرفکننده نهایی گفت: تنها راهکاری که برای جلوگیری از انحراف فرآوردهها وجود دارد این است که تا جای ممکن، دست نیروی انسانی را از این موضوع کوتاه کنیم و به صورت سامانهمحور فعالیت کنیم و برای این منظور، در کمترین حالت، بین ۹ ماه تا ۳ سال برنامه زمانبندی درنظر گرفته شده که قرار است با همکاری وزارت نفت و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در جلسهای که با حضور رئیسجمهور است این برنامه مصوب شده و برای اجرا ابلاغ شود.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران ادامه داد: پالایشگاهها با توجه به وضعیت رابطه مالی که با شرکت ملی پالایش و پخش دارند امکان قاچاق فرآورده بسیار پایین و حتی غیرقابل تصور است. چون آنها فرآوردههای خود را به نرخ FOB به پالایش پخش میفروشند و در نتیجه، دلیلی ندارد که آنها بخواهند فرآورده را قاچاق کنند.
نجفی تصریح کرد: بالاترین انحرافی که در شبکه اتفاق میافتد در حوزه حمل و نقل است؛ به طوریکه از ابتدای سال، میانگین مصرف روزانه نفت گاز ما ۶۲ میلیون لیتر از طریق حمل و نقل زمینی بوده است و بالاترین میزان انحراف فرآوردهای که در کشور وجود دارد در حوزه حمل و نقل است.
همه وسایل حمل و نقل که از جایگاه سوختگیری میکنند کارت سوخت دارند و بر اساس پیمایش و پایگاه قواعدی که دارند بارنامههایی توسط وزارت راه و شهرسازی و باربرگهایی توسط سازمان شهرداریها و دهیاریها در حال صادر شدن است و میزان لیتراژ در کارت سوخت وسایل حمل و نقلی نفت گازسوز تزریق میشود.
او مطرح کرد: متأسفانه الان به علت صدور بارنامهها و باربرگهای صوری که در سازمان شهرداری و دهیاریها و وزارت راه و شهرسازی اتفاق میافتند حداقل ۲۵ درصد از سوختی که به راهداری داده میشود قاچاق میشوند و طبق آمار ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، حدود ۱۲-۱۵ میلیون لیتر فرآوردهای که قاچاق میشود مربوط به کارتهای سوخت است.
منبع: باشگاه خبرنگاران
دیدگاه شما؟