هشدار درباره مصرف افسارگسیخته بنزین؛ تولید ۱۲۹ میلیونی لیتر هم جوابگو نیست

.
سه شنبه - ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۳ ب٫ظ
تحریریه اتومدیا
بنزین

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی هشدار داد که افزایش مصرف بنزین در ایران به حدی است که حتی با رسیدن به هدف تولید ۱۲۹ میلیون لیتر در روز در برنامه هفتم توسعه، باز هم کشور با کمبود مواجه خواهد شد. او بر ضرورت مدیریت مصرف از طریق اقداماتی نظیر توسعه سوخت‌های جایگزین، برقی‌سازی خودروها، تسریع در خروج خودروهای فرسوده و بررسی سیاست‌های قیمت‌گذاری تاکید کرد.

محمدصادق عظیمی‌فر  درباره برنامه افزایش تولید بنزین در کشور و پاسخگویی به تقاضا اظهار داشت: در هدف‌گذاری برنامه هفتم توسعه برنامه ما این است که تولید به ۱۲۹ میلیون لیتر در روز برسد اما شتاب مصرف به قدری بالاست که اگر اقدامی برای مدیریت مصرف صورت نگیرد حتی اگر تا انتهای برنامه هفتم توسعه به ۱۲۹ میلیون لیتر در روز برسیم؛ نمی‌توانیم تقاضا را پاسخ دهیم زیرا اکنون میانگین ۵ تا ۶ درصد افزایش مصرف داریم.

هدف‌گذاری تولید ۱۲۹ میلیون لیتر هم جواب مصرف را نمی‌دهد

وی افزود: اکنون میانگین مصرف بنزین کشور ۱۲۴ میلیون لیتر در روز است و اگر سالانه ۵ درصد رشد مصرف داشته باشیم قاعدتا بیش از ۱۲۹ میلیون لیتر تولیدی خواهد بود که در پایان برنامه هفتم هدف‌گذاری شده است بنابراین قاعدتا باید در حوزه مدیریت مصرف هم اقداماتی صورت بگیرد.

مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراروده‌های نفتی گفت: اقدامات مدیریت مصرف در حوزه پالایش و پخش ناظر به متنوع‌سازی سبد سوخت؛ مانند سی‌ان‌جی و اقداماتی است که برای برقی‌سازی انجام دادیم.

ایجاد زیرساخت‌ شارژ خودروهای برقی در ۷ هزار جایگاه

وی خاطرنشان کرد: ما دنبال این هستیم که زیرساخت‌های شارژ خودروهای برقی را در ۷ هزار جایگاه توزیع سی‌ان‌جی و فرآورده در کشور فراهم کنیم، در جلسه‌ای که داشتیم تصمیم بر این شد امکان‌پذیری این پروژه احصاء و سریع عملیاتی شود.

۵۳ درصد ناوگان حمل و نقل فرسوده است

عظیمی‌فر با بیان اینکه در حوزه سی‌ان‌جی هم مجموعه اقداماتی در حال انجام است، تاکید کرد: اما عمده بحث مصرف در بقیه دستگاه‌ها است، مثلا در بخش خودرویی ۵۳ درصد ناوگان حمل و نقل فرسوده است و باید اسقاط ناوگان فرسوده شتاب بیشتری بگیرد.

سیاست‌های قیمتی بررسی‌ شود

وی بیان داشت: در حال حاضر مصرف سوخت خودروهای تولید داخل نسبت به میانگین جهانی بیشتر است، باید کیفیت خودروهای تولیدی بالاتر برود و در عین حال امکان واردات خودروهای کم‌مصرف و با کیفیت بالاتر تسهیل شود، در سیاست‌های قیمتی هم باید بررسی‌های لازم انجام شود اگر قرار است بازتوزیع یارانه صورت بگیرد؛ انجام شود.

لزوم تسریع در تشکیل سازمان بهینه‌سازی

مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی خاطرنشان کرد: برای بحث مصرف همه متولیان باید ایفای نقش موثر داشته باشند، در قانون برنامه هفتم تدبیر شده که ذیل رئیس‌جمهور سازمان بهینه‌سازی مصرف تشکیل شود که طرح‌های مصرف را شتاب ببخشد که لازم است این برنامه با شتاب بیشتری پیگیری شود.

 

منبع: ایلنا

دیدگاه شما؟